måndag 24 augusti 2009

Vi tager vad vi haver

Veckomatsedeln planerades igår och redan idag blev det en ändring. Till oxfilén igår hade vi mandelpotatis. Det blev många mandelpotatisar över och dom tog vi hem för att idag tillaga en pytt i panna. Ur frysen fiskade mannen fram lite rostbiff, korv och bacon som också fick följa med i pytten. Pytt i panna är riktigt god vardagsmat. Kanske inte så nyttig men man behöver ju inte äta så mycket.

Barnen älskar pytt i panna och äter tills de storknar, sen hoppar de studsmatta hur länge som helst, frivilligt, så den middagen försvinner snabbt från dom. Vi vuxna blir ju jättetrötta efter maten och vet vad som komma skall. Duka av, diska, bada barn, klä barn och läsa för barn. Nu sitter vi här och ögonen går nästan i kors. Sängen kallar och klockan är bara 21.14.....

(Not. Mannen har nyss varit ute och sprungit och jag gick 1 timme som jag brukar innan frukosten)

söndag 23 augusti 2009

Som vi äter vecka 35

Måndag: Fiskpinnar med potatismos och hemmagjord remoulade.

Tisdag: Hemmagjorda köttbullar med sås, potatis och lingon

Onsdag: Grillkväll med skolan

Torsdag: Pannkaksrulle med köttfärssås

Fredag: hemmagjord pizza med egengjord pizzasallad och färskoströra

Lördag: något från grillen

Söndag: Mustig högrevsgryta med svamp, bacon och vildris

Sommarlov

Nu har vi haft ett långt sommarlov tillsammans med mycket samvaro, umgänge, sol, bad, utflykter och MAT. Återkommer snart med vårt bloggande om mat och annat.

Nu packar vi in familjen i bilen och kör till Bjärsjölagård. Där bjuds det på grillad oxfilé och det kan ju bara vara bättre än att sitta i trädgården och lyssna på Hasse Andersson som spelar på idrottsplatsen.

måndag 1 juni 2009

Ätit har vi gjort ändå

Trots att vi inte har varit duktiga med att uppdatera på denna sida så har vi faktiskt ätit ändå. Vi har grillat högrev, hel kyckling, karré, torsk, oxfilé, ätit sparris från Öved, njutit av nypotatis, ätit hemmabakade kanelbullar och mycket mer.

Mannen har varit iväg på konferens, vilket var en upplevelse för alla sinnen enligt honom . Maten som ligger honom varmt om hjärtat var på detta ställe fantastisk. Ett av tillbehören till middagen har vi även fått smaka på här hemma.

Chimichurri, något av en sydamerikansk stolthet. Den är härligt örtig, lätt syrlig och vitlökssmakande. Oftast görs den på torkade ingredienser, men man kan även göra den på färska örter och chili. Såsen kan användas både till alla typer av grillat kött, men även till fisk och skaldjur.

Chimichurry

2 msk torkad mald chili
1 tsk timjan
1 tsk oregano
4 msk hett vatten
2 tsk finhackad vitlök
5 msk finhackad persilja
2 msk vinäger
1 dl solrosolja

Blanda chili, timjan, oregano och hett vatten. Tillsätt vitlök och persilja. Rör i vinäger och sedan olja. Låt stå en stund för att smakerna ska komma fram bättre, gärna över natten.

I lördags använde vi såsen ovan som just sås. Igår kokade vi potatis, lät dom svalna och gjorde en potatissallad med chimichurry som vätska. Gott!

Tillägg, till lördagens grillning bakade jag två stycken Malins chokladtårta (se recept i tidigare inlägg). Måste köpa jordgubbar till nästa gång jag bakar den.

måndag 18 maj 2009

Styckad vecka

Innevarande vecka har vi faktiskt ingen särskild matsedel för. Eftersom den innehåller röda dagar och klämdagar så känner vi att det inte är värt att låsa upp oss kring en matsedel då mycket oförutsett kan dyka upp. Personligen jobbar jag endast idag och imorgon då företaget gentilt skänkt oss dagen innan röd. Alltså har jag redan idag avverkat halva arbetsveckan, lovely! Vi har testat lite nytt på tallriken i form av matvete, kamutvete, quinoa och cous-cous. Alla funkade ypperligt enligt mig medan min fru inte gillar cous-cous. Vi är nog eniga om att kamutvetet var det absolut godaste. Jag är lite såld på blandningar och alla dessa lämpar sig väl att blanda och mixa med. KAnon att ha när man inte orkar köra och handla utan man bara inventerar kylen på befintligt och svänger ihop något. Idag hade vi matvete som vi kokade. Sedan bryntes i olja:
  • purjolök
  • vitkål
  • vitlök
  • röd paprika
  • sesamfrön
  • gurkmeja
  • s & p
  • garam masala
  • paprikapulver
  • cayenne

Avslutningsvis blandades allt med matvetet och lite kruspersilja klipptes ned. Det serverades med en egenmäktigt framställd tomatsås från förra helgens kok samt en yoghurt blandad med örter från vår miniträdgård. Jag hade mycket väl kunnat servera detta med en kryddig korv eller annat åt det lite starkare hållet men idag blev det med pyttesmå sandwichköttbullar som jag förvärvade vid en mässa häromveckan. Får gå med färdigt ibland även om det är väääldigt långt från det egna...

Imorgon?? Vette faan...

måndag 11 maj 2009

Side -09

Den närmar sig nu - semesterresan till Turkiet. En ganska oroväckande insikt faktiskt... Trimma och tona ned lite, kanske ändra i kosten eller träna som en jävla dåre. Jag är av åsikten/insikten att man för att klara sig bra bör göra av med mer än man stoppar in och i en perfekt värld är det kanske så. Sen ska man självfallet tänka på vad man stoppar in. Jag anser att vi håller en klart bra kost i vårt hushåll men man får inte vara främmande för annat därför har vi bestämt oss för att i en kortare period testa något annat än potatis, pasta och vanligt ris. Kanske naivt men varför skulle det inte vara lika gott? Och varför skulle det inte kunna vara välgörande? MAn vet aldrig innan man provat. Visst har vi ätit Bulgur, bovete, cous-cous och allt vad de nu heter men inte sammanhängande över en period. Detta kombinerat med mindre fika, mindre småätande och miondre snask hoppas vi ska göra oss mer välmående. Funkar det? Den som (över)lever får se. Någon som har erfarenhet får gärna komma med tips... Dock ska barnen inte beröras av våra ändringar i detta skede utan de kommer att få det klassiska som de känner igen och även vi gör som ni kan se på matsedeln några avvikelser. Lasagnen som gjordes igår räcker gott och väl till hela familjen imorgon med och till helgen hoppas jag på nypotatis.

Igår ja... igår blev det ett mindre (?!!?) storkok. Vi hade handlat storpack av färs och till lasagnen behövde vi knappast allt så jag fixade lite mer än bara söndagens middag. Jag blandade smeten och förstekte dagens grekinspirerade färsbiffar av resten. Till köttfärslasagnen använde jag en av företagets tomatkonserver och det behövdes inte mer än 1/4-del. Därför fräste jag färsk basilika med vitlök och lite socker i olivolja och tippade i resten av tomatconcasén samt ett glas vatten och lät det puttra drygt en timme. Kanongod tomatsås till pizzan, pastan eller piccatan. Såsen frös vi ned i några förpackningar av olika storlekar.

Grekinspirerade färsbiffarna:

  • 800g färs
  • 1 ägg
  • 100 g gröna kärnfria oliver - hackas
  • ½ haloumiost - rives
  • 1 näve örter från kryddträdgården (vi hade rosmarin, timjan, oregano.) - hackas
  • 2 vitlöksklyftor eller 1 msk pasta
  • salt, svartpeppar och paprikapulver efter eget tycke!
  • Forma till ganska stora och inte nödvändigtvis symetriska biffar
  • Stek dem färdiga eller förstek i järn och låt gå på svag värme i ugnen

Cous-cousblandningen:

  • Tillred cous-cousen enligt anvisning
  • Blanda ned precis vilka saker ni vill ha i, vi ska ha broccoli, sockerärtor, gröna ärtor och haricot vert.
  • Servera varm eller kall

Tzatziki:

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1/3 gurka - riv och salta lätt och låt den sedan rinna av i cirka 30 minuter
  • 2 vitlöksklyftor eller 1 msk pasta
  • Blanda och krydda tills ni är nöjda. Jag brukar ha i en skvätt citron och salt o peppar

Det var dagens det...

lördag 9 maj 2009

Utflykt till Asien, hajrevet, Madagaskar...mm

Idag packade vi bilen och åkte till Tropikariet i Helsingborg. Flera världsdelar med dess djur belägna i en lagerlokal nära Fredriksdalsteatern. Ett kanonställe som uppskattades mycket av oss alla, från äldst till yngst. En personlig favorit var korallrevet med hajarna och fiskarna. Med från stället följde en vit apa, tio stycken klistermärken med hajar och fyrtio tatueringar.

Mat under dagen blev det också. Efter djuren körde vi in till stan och åt caesarsallad, köttfärssås med pasta och BLT. Gott och mättande! Denna måltid intog vi på Dunkers, nere vid hamnen i Helsingborg. För att mätta sötsuget blev det latte, kaffe med påtår, hallonsoda, kanelbullar, chokladkaka och mustaschbakelse på Fahlmans inne i centrum.

Nu väntar filmen Patrik 1.5 och lite lördagsgodis. Inte att förglömma, vi har precis ätit grillade kycklingbröst och semifriterad palsternackstjofräs!!! Imorgon ringer klockan 06.20, motionsrunda för mig i skogen och sedan en runda golf med vännen R för Mannen.

Fortsättning Kenwood

Kommit över och kommit över, jag har fått den av min mamma som i sin tur fick den av sin far. Den är perfekt till det mesta, stora bull och brödbak blir hur smidiga som helst med hjälp av denna.

Kycklingburgarna var mycket goda, även nu på morgonen på en grov macka tillsammans med en österlentomat. Till detta slank det även ner en tallrik havregrynsgröt med mosad banan, linfrö, solrosfrön, kanel och mjölk. Allt sjönk fint ner i magen efter den tidiga morgonpromenaden på 5 km ute i skogen. På helgerna går vi klockan 7 men vardagar då ringer klockan 05.20.

Nu åker vi till hajarna och ormarna!

Igår - kycklingburgare...

... idag - utflykt.

Men gårdagens middag var rolig att laga. Min fru har kommit över en assistent av äldre modell men enormt funktionell, inte glammigt metallicfärgad som de nya i butik som kostar 6995:- utan en brandgul Kenwood från way back. Den har en grym kapacitet och igår testade vi en funktion som för första gången, nämligen köttkvarnen. Vi skulle äta kycklingburgare och varför inte göra dem helt från scratch? Efter montering, som inte var lätt men gick, så rann de färska kycklingbrösten ned i röret och kom ut som fin mager färs. Kul att se resultatet.

Receptet:

  • 3 kycklingbröst som males i kvarnen rätt ned i berdningsbunken, alternativt färdig kycklingfärs

Tillsätt sedan:

  • 1 ägg
  • 1/3 kruka färsk och hackad basilika
  • Salt, vitpeppar och paprikapulver efter tycke och smak
  • 5 droppar tryffelolja
  • ½ dl olivolja
  • Saften av en ½ lime
  • En aning grädde för att öka fetthalten
  • 1 liten kopp havregryn och linfrö i vatten för utdrygning
  • Blanda allt med grinden
  • Forma burgarna direkt ur bunken till stekpannan och stek på medelvärme till dess att de är klara...

Servera med vad helst ni uppskattar till er burgare...

måndag 4 maj 2009

Kladdig kaka

Malins chokladtårta

200 g smör ( det ska vara smör också)
200 g mörk blockchoklad
2 dl strösocker
4 st ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1. Smörj in en form med löstagbar botten. Jag tillsatte sedan kokos i formen och skakade runt.
2. Rör ihop mjöl och bakpuler
3. Smält smör och blockhoklad
4. Vispa ägg och socker poröst, rör sen ner mjölblandningen och det smälta
5. Häll i en form med löstagbar botten.
6. In i ugnen, 225 grader i EXAKT 12 minuter.
7. Kan verka lös i formen när du tar ut den. Jag ställde sedan in den i kylen så att kakan blev lite kall och lagom kladdig.

Den godaste kladdkaka jag ätit!

Valborg och middagen ikväll

Vi firade Valborg tillsammans med goda vänner och deras söta barn. När vi träffas brukar vi hjälpas åt med maten och så även denna gång. Varje familj gjorde 4-5 smårätter och allt smakade fantastiskt gott. Vi hade kycklingspett (grillade och friterade), potatissallad, baconlindade dadlar, olivpasta, vitlöksmajonäs, älgköttbullar, salsa...och mycket mer. Ett perfekt sätt att njuta av maten tillsammans, man delar upp matlagningen och hjälps åt med allt.

Värdinnan hade till kaffet gjort en perfekt kladdkaka (recept kommer i nästa inlägg) som vi avnjöt tillsammans med en liten klick vispgrädde. Den var så god att jag gjorde den på lördagen också när vi bjöd Mannens föräldrar på fika. Kakan tog sedan slut när båda våra pojkar samt vänner stormade in med cyklar och allt och skrek : KLADDKAKA!!!

Ikväll äter vi Fannys örtkyckling allt i ett. Jag älskar bra kokböcker och denna rätt är hämtad från en av de bästa kokböckern jag har, Under valnötsträdet av Anna Bergenström och Fanny Bergenström. En kokbok med blandade rätter, men köp den inte om det är husmanskostsrecept ni är ute efter.

Fannys örtkyckling allt i ett

För 4-5 personer
4-5 frysta kycklingklubbor
2 msk olivolja till långpannan
1 zucchini i bitar
2 medelstora rödlökar i klyftor
2 röda paprikor i bitar
2-3 medelstora morötter i bitar
4 medelstora potatisar
ca 15 svarta oliver
7-8 skalade vitlöksklyftor
knappt 2 tsk flingsalt, svartpeppar ur kvarn
1 msk torkad timjan
1-2 msk torkad rosmarin
2-3 dl torrt vitt vin ( jag använder vitt matlagningsvin)
ca 2 msk olivolja som avslutning
späda kvistar av färsk rosmarin eller timjan

Ta fram en ugnslångpanna och smörj den lätt med olivolja. Dela grönsakerna i lika bitar (båtar) så de är färdiga samtidigt. Lägg i den frysta kycklingen och grönsakerna i pannan. Smula över kryddorna och de hela krossade vitlökarna. Häll på vinet och avsluta genom att ringla över lite olja. Sätt in i 200 graders ugnsvärme i 50-60 minuter.

En bra vardagsrätt som går snabbt att göra.

som vi äter vecka 19

Måndag: Fannys örtkyckling (lägger in recept)

Tisdag: Färsk pasta med köttfärssås

Onsdag: Shepards pie

Torsdag: potatis och purjolöksoppa med baconcrisp och ostgratinerad baguette

Fredag: hemmagjorda kycklingburgare med MAX-hamburgerbröd och mangosås

Lördag: Förvandlingscurry från Enskede Gård

Söndag: Köttbullar med potatis, sås, lingon och morötter i bunt.

som vi äter vecka 18

Måndag: glasnudelsallad med kycklingsspett och grönsaker

Tisdag: bakad potatis med räkröra och grönsaker

Onsdag: Man och barn åt pulvermos (fråga mig inte varför?!) och fiskpinnar

Torsdag: Tapas med goda vänner

Fredag: Grillade revben hos mina föräldrar

Lördag: hel grillad kyckling med risonisallad

Söndag: asiatisk älgwook

söndag 3 maj 2009

Lax och glasnudlar

Ja, var för sig då...

Laxen:

  • ca 1300 gram lax, färsk med skinnet kvar
  • 1 lime skal och saft i en påse
  • 1 tumme ingefära riven i samma påse
  • 1 nypa salt och några varv med svartpepparkvarnen
  • Lägg i laxen och låt dra i cirka en timme
  • JAg grovhackade sedan oregano, rosmarin och timjan från vår lilla kryddhylla.

  • grilla laxen indirekt (dela upp briketterna på två sidor i grillen med ett tomrum i mitten, placera laxen ovanför den brikettfria yran. Det ger bra värme och lagom rökighet utan att ligga och bränna rakt ovanför glöden. Ta gärna för vana att grilla större stycken indirekt och det som tar kortare än 20 minuter kan man grilla över glöden)
  • När ett par minuter av grilltiden, totalt tar det cirka 15 minuter för en sida att bli klar, återstår så tryckte jag lätt dit de grovhackade örterna på ovansidan av laxen.
  • Notera att laxen absolut inte behöver eller ska vändas. Vill man äta skinnet så går det bra om det inte bränt för mycket vill säga annars är det knaprigt och smakrikt!
  • Vi serverade laxen med grönsaks- och scampispett.

Glasnudlarna:

  • Följ anvisningarna på paketet för nudlarna och skölj dem väl i kallt vatten efteråt.
  • Koka broccoli och sockerärtorna nästan klara
  • fräs vitkål och lök i olja blanda i nudlarna och ett par droppar sesamolja.
  • När det är nästan klart tillsätt broccolin och sockerärtorna och låt dem bränna med en halv minut.
  • Serverades med kycklingspett

Spetten:

  • 3 kycklingbröst skurna i längdens riktning, cirka 3 bitar per bröst
  • Trä upp dem på grillspett
  • pudra dem rikligt med gurkmeja, paprikapulver och sesamfrön samt salt
  • Häll i olja i pannan, vi använde rapsolja, rätt riklig mängd. Det ska nästan friteras.
  • Lägg i spetten och låt dem puttra klara i oljan. Det går ganska snabbt då de är hyfsat tunna.

Bilder på rätterna finns i tidigare inlägg...

fredag 1 maj 2009

Sen sist...

...(när det nu var) har vi:
  • Ätit Glasnudelwok med sesampanerade kycklingspett



  • Grillat örtmarinerad laxsida med scampi- och grönsaksspett


  • Druckit espresso till en väldigt god panna cottaglass på Nesta i Malmö
  • Ätit fiskpinnar med pulvermos! (fråga mig inte varför)
  • Haft tortelloni på menyn och faktiskt ätit den
  • Sett ett bål
  • Ätit enorma mängder plockmat
  • Druckit kaffe i massor
  • Inte uppdaterat veckomatsedeln i bloggen
  • Inte tränat
  • (frun) ätit "så där" mat på restaurang i Ystad
  • McD
  • Espresso med ljummen kladdkaka på Gräddhyllan i Lund
  • Tänkt tanken på att kanske minska intaget en del... men bara tänkt...
  • Sett Skåne i fint väder varje dag!! Sämre kan man ha det...

lördag 25 april 2009

God helg!

Veckodagarna rusar förbi och man hinner knappt med mer än det rutinmässiga förrän man är framme vid helgen och "ledigheten". Imorse gick jag upp efter min fru och konstaterade att det doftade gott i huset. JAg fann frun i köket och hon hade bakat scones och kokat kaffe, blandat juice och fixat med det mesta. Riktigt gott med en nybakad bit bröd med Creme Bonjour naturell spetsad med lite tryffel och en bit kallrökt skinka på det. Trevlig överraskning och en bra start på helgen.

Veckans matsedel har följts slaviskt faktiskt och till och med tortellonin har fått plats på bordet. Igår blev det hemmapizza x 2. En vuxenvariant med egen tomatsås i botten sedan riven mozzarella och den kallrökta skinkan, pinjenötter och några bitar blåmögelost. Barnpizzan bestod av köttfärssås och riven ost, deras favorit. Till detta hade vi vitkålssallad (har snöat in en del på vitkål som kanske är bekant).

Ikväll ska vi bort och det blir med säkerhet något gott för det är det alltid dit vi ska...

Ha nu en trevlig lördag i solen själv ska jag nog klippa gräs.

måndag 20 april 2009

Helgen i review

Så här på måndagskvällen tänkte jag återge en del av helgens matlagning, för mat lagade vi!




Ovan ser ni lördagens måltid. Bakad potatis, cole slaw, vitkålssallad med asiatisk touch, äppelmos chilivanilli och två sorters glazade revben.

Cole slaw:

  • Tunt skivad vitkål ca 1/3 huvud
  • Tunt skuren morot 2 stycken
  • Majonäs 1 dl (ni vet vilken vid det här laget)
  • Salt och peppar
  • Blanda och låt dra några minuter

Vitkålssallad med asiatisk touch: se tidigare inlägg.

Äppelmos chilivanilli:

  • 3 rivna äpplen (på rivjärnets grövsta)
  • 1 vaniljstång, skårad längs mitten
  • 1 tsk chili flakes
  • 2 msk pärondryck eller torr cider
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa socker
  • lite honung och vatten
  • Låt allt puttra å sag värme ett tag tills det är ett mos

Revbenen:

Kokades nästintill färdiga i Rött vin, mustig buljong, soja, salt, söt läsk (vi hade bara trocadero hemma men det går utmärkt med coca.cola samt en gnutta rökig whiskey.

Glazerna:

1.

  • 1 del honung
  • 2 delar barbecuesås. Finns en hel del färdiga och vi använde Knorrs
  • Blanda och pensla på köttet

2.

  • 2 kläm flytande milda i teflonpannan
  • 2 msk farinsocker där i som fick smälta och karameliseras
  • Därefter i med lagen som bestod av:
  • 1 tumme riven ingefära
  • 1 lime, skal och juice
  • 1 dl vitt vin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk krossade cashewnötter
  • ½ vaniljstång
  • 1 msk soja
  • 1 tsk chili flakes
  • 2 tsk rökt salt
  • Låt sedan allt koka ihop till en trög men dock flytande glaze
  • Pensla och grilla

Söndag!

Jag tog fram min nyaste leksak, pastamaskinen. Det tar en stund men är väl värt det när man slår sig ner för att äta.

Medan pastan torkade en aning på tvättlinan gjorde jag såsen typ carbonara.

Stekte bacon och skinka, drog sedan på rikligt med grädde, saltade o pepprade och sedan fick det koka ned till lagom simmig konsistens. Därefter i med lite riven ost, lite mer grädde och kokade tills det smakade som jag ville. Då drog jag det över pastan som låg al dente på ett fat. Toppade med lite gröna ärtor och några drag med pepparkvarnen. Resultatet ser ni nedan.








Idag måndag var det vardag igen, nudel- och kycklingsoppa. Väldigt enkelt och helt ok men inget jag blir sådär mätt av. Koka nudlar för sig och kycklingen i en kastrull med hönsbuljong och gurkmeja, salta efter eget behov och krydda det bäst ni vill. Lägg nudlarna i botten av tallriken och slå soppan över. Ungarna gillade nudlarna, jag ser fram emot nästa måltid istället.





fredag 17 april 2009

Småplock Surf 'N' Turf...



...eller kanske tapas, vad vet jag. I alla fall är det här en tallrik för hrmmm... en. Närmast kameran ser ni en finfin chorizo snittad och bräckt. Till vänster om den varmrökta, grovkorniga och köttrika korven ser ni scampi som marinerades i lime, olja, vitlök, socker och chili flakes och sedan stektes på hög värme. rakt över tallriken befinner sig något av en absolut favorit - pilgrimsmusslor!! De är endast penslade med vitlök och doftade med sesam och wasabi. Sedan stektes skiten ur dem! De vilar på en rest från tidigare i veckan, blomkålscremen, som idag äntligen fått ta del av tryffeloljan som förhöjde den enormt. Överst på tallriken inbäddade i machesallad befinner sig de små smakbitarna av dadlar som rullats in i bacon. Grym kombination med det söta från dadeln och det salta och rökiga i grisbaken... Strax ovanför tallriken skymtar ni en röd eller närmast brandgul soppa -Gazpacho, serverad iskall i ett frostat glas.


Plockmat är enligt mig ett väldigt behagligt sätt att äta, man bör ha gott om tid på sig så att man inte missar något och man ska inte förvänta sig att bli sjukt mätt utan snarare lagom om man nu tar sig tiden. KAss är dock om man går på restaurang och betalar hutlöst för ett par små byttor med lite vart och sedan letar efter närmaste Pölseman. Hemma hos oss är det ganska typisk fredagsmat då vi firar helgen i lugnt och skönt avrundande tempo och inte känner för att äta stora köttbitar och kolhydrater (det händer det med). Tror nog att vi som par gillar att äta på det viset och har alltid gjort men även min mor har nog ett finger med i spelet för när hon bjuder till fest finns det oftast en uppsjö av godsaker att välja bland och det har jag förhoppningsvis burit med mig.


Till sist vill jag passa på att gratulera familjen Sandh i Ystad för deras bidrag i tävlingen, det var ett massivt tryck på kommentarsfältet under några timmars tid men när tiden var ute drog vi dem ur tombolan!! Grattis till en burk god majonäs med karaktär!!

torsdag 16 april 2009

Middagen

Woken bestod av:

  • 3 kycklingbröst som skars i tunna bitar
  • Basmatiris
  • Broccoli
  • Haricot Vert
  • 2 ägg
  • Vitkål med asiatisk touch
  1. Kycklingen fräste på relativt låg värme i olja
  2. Vitkålen åkte med i pannan och gav anrättningen en härligt guldgul färg och smaksatte
  3. Kycklingen och kålen trycktes ut med sidorna i pannan och riset lades i mitten
  4. Fräs fräs blanda blanda
  5. Gjorde plats för äggen i mitten och rörde sedan ut dem i anrättningen
  6. Broccolin och haricottarna lades mitt på tallriken och woken lades ovanpå

Snabbt, enkelt och gott!!

Vitkålen med asiatisk touch i sin tur bestod av:

  • 1/3 vitkålshuvud tunt skuren eller riven med osthyvel
  • 1 tumme riven ingefära
  • Limeskal från 1 lime
  • Limejuice från ½ lime
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk Sesam och wasabikrydda
  • Blanda och låt dra ett tag.

som vi äter...


...i Turkiet!

Goda lunchen

Vanligtvis mitt i veckan när barnen är i skola och förskola brukar jag äta rester till lunch. Under loven och helger så måste lunchen planeras mer noga, för rester till oss alla finns det oftast inte. Fick detta recept av en god bloggvän (fd kollega) (http://www.jensenstankar.blogspot.com/).

Nyttopannkakor

2 dl mjöl

1 1/2 tsk salt

4 dl mjölk

3 ägg

4 grovt rivna potatisar

4 grovt rivna morötter

hackad persilja.

Blanda allt till en smet och stek som pannkakor på låg värme. Servera med gräddfil blandat med lingonsylt.

Smaklig spis!

En kaka för många

Vid kalas och andra stora folksamlingar där mat ingår är det ett måste med efterrätt. Den ständiga frågan jag dras med är vad är lätt, gott och ett nöje för ögat?

Seg hallonkaka

200 g smör
6 dl strösocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Mandelspån och hallon ( välj vilka bär du vill)

1. Smält smör, låt det svalna
2. Blanda i övriga ingredienser utan att vispa.
3. Bred ut smeten i en braspanna klädd med bakplåtspapper.
4. Häll över de djupfrysta hallonen.
5. Strö över en halv påse mandelspån
6. Grädda kakan ca 30 minuter mitt i ugnen på 175 grader.
7. Stjälp ur kakan och låt svalna med braspannan över sig.
8. Servera med vaniljvisp!

Kakan går utmärkt att frysa eller äta dagen efter.

onsdag 15 april 2009

Inte lättlurade

Eftersom vi hade potatismos igår så tyckte jag att vi kunde ha blomkålscreme till biffarna idag. Mellisen åt och det mesta gled ned medan den äldste hävdade att han inte gillade den "nya potatisen" som vi kallade den. Efter att han spelat ut det så tyckte inte heller hans lillebror att den "nya potatisen" var god. Så går det... Personligen tycker jag att den blev kanon och är ett finfint komplement till det mesta istället för det vanliga. Koka bara blomkålsbuketterna, helst färska men frysta funkar det med, möra i saltat vatten och gärna i kycklingfond eller hönsbuljong om ni har. Spara lite av buljongen när ni häller av och mixa ned blomkålen med buljongen, milda/smör och krydda efter eget bevåg. Hade det inte varit för barnen så hade jag tippat i tryffelolja som ger en extra lyxig touch. Det blev några biffar över som funkar som lunch imorgon varför inte på en grov macka med rödlök och en aning god majonäs med karaktär, vilken kan det vara? En burk till den som klarar att svara i kommentarsfältet. Ni vet var det finns va?

Nu blir det nog en kopp kaffe och har jag tur en fotbollsmatch på TV...

tisdag 14 april 2009

Trädgård

Vårt intresse för mat ligger till stor del på Mannens lott. Han älskar att laga mat och tar gärna många timmar på sig för att färdigställa en middag. Jag äter gärna den vällagade och goda maten men just nu ligger min passion i vår trädgård som så smått börjat ta form. Vi planterar, gräver, vattnar, sliter och svettas. Det är roligt och blir säkert väldigt bra när det är färdigt. Lite arbete kvarstår men till semestern ska allt vara klart, hoppas jag.

Mannen och de två äldsta barnen är och veckohandlar. Jag sitter här med en trädgårdstrött dotter.

som vi äter, vecka 16

Måndag: Tortellini med grönsaker
Tisdag: Egna fiskpinnar på torsk, hemmagjord remouladesås och potatismos
Onsdag: Färsbiffar, blomkålscreme och löksky
Torsdag: Kycklingwook
Fredag: Småplock Surf´n´Turf
Lördag: Släkkalas för Mellis
Söndag: Egen pasta

måndag 13 april 2009

Vanan trogen...

...så bytte vi friskt i den utsatta menyn. Men som vanligt så innebar det inga nya turer till affären för att införskaffa varor utan vi klarar oss nästan alltid på sånt vi har hemma. Precis som det skrevs i tidigare inlägg så har vi jobbat mycket hemma och igår när jag bankade dit de sista stenarna så marinerade min fru kycklinglår och gjorde en kall örtsås. Sedan kokade jag risoni och blandade en vinaigrette i botten på salladsskålen. Den innehöll olivolja, balsamvinäger, citron, honung, rosmarinsalt, svartpeppar och lite vitlök. Tippade ned risonin, grillad röd paprika samt förvälld broccoli och haricot vert och blandade allt väl. Tände därefter grillen och när den var glödande kastades kycklingen på. Locket lades på plats och kycklingarna blev perfekt grillrökta. Under tiden tog jag mig en kall Cobra medan min fru drack lite rött i eftermiddagssolen.

Så borde man ha det som sämst!

lördag 11 april 2009

Påsk

Idag är det som bekant påskafton och jag tänkte redovisa för de senaste dagarnas ätande och görande.

Vi har alla varit lediga tillsammans större delen av veckan och lagt en hel del tid i vårt bo. Planterat, grävt, stenmjölat, byastenat och kullerstenat. Det har fört med sig att tiden i köket minimerats och mat har mest blivit i förbifarten på dagen. Dock har kvällarna varit goda, i onsdags firade vi lite påsk hemma hos mina päron med grillat lamm, får, sill och lax. gott påskplock á la Mor. Torsdagskvällen var vi trötta och det blev bara nachos o majs, snabbt o enkelt. Igår fredag den långa var vi bjudna ett "tösakast" bort och det är alltid trevligt att kunna knalla till festen. Vi bjöds på vällagad mat och trevligt sällskap, en förrättstallrik med sill, hela räkor, rökt lax, äggröra och ett kokt och imponerande handmålat ägg som skulle pickas. Jag vann inte... Detta svaldes självfallet ned med öl och besk. Varmrätten var en ugnsbakad kyckling i sås och till detta ris och sallad! Dessert blev det med - en pannacotta med passionfrukt.

En kanonkväll helt enkelt!

Imorse bjöds vi på påskfrukost hos svärpäronen och det var precis vad man behövde för att orka med en ledig dag i solen. Småvarmt, sill och nybakade bullar - breakfast for winners!!

På tal om kanonkväll så ska vi strax börja snygga till oss för att åka till nästa fest och jag antar att temat är... påsk!? Man ska passa på att fira våra traditionstyngda högtider när de infinner sig för sen kommer man snabbt in i vardagstrallen igen. Idag firar vi även att Mellis fyller 3 år -Grattis killen!! Av den anledningen har vi lovat att stå för efterrätten ikväll och det blir något med glass, maränger, kola/chokladsås och kanske bananer.

Fortsätt nu fira påsken i några dagar och unna er...

måndag 6 april 2009

Ett ont måste

Mat just nu känns som ett ont måste. Vi sliter, gräver, planerar och planterar i vår trädgård nu under dessa härliga vårdagar och matpauserna blir snabba. Idag när jag slet och svettades ute i vår rabatt, som nu pryds av 50 nyplanterade lavendelplantor, kom Mannen ut med lunch till mig. Härligt att sitta ute i solen igen och njuta av en stunds vila och lite mat.

När Mannen var på konferens och njöt av alla goda middagar så passerade vår vecka omärkt förbi med rester, pannkaka och lite från frysen. Helt okej det också.

Öm i kroppen och trött i knoppen. En sjuk liten tjej ropar så...godnatt!

söndag 5 april 2009

Det var ett tag sedan

Får väl börja med att be om ursäkt över det snåla skrivandet de senaste dagarna.

Jag har varit på annan ort i konfererande ärende och min goda hustru har haft fullt schå (stavning?) med att sköta resten. Men som vanligt när mitt jobb konfererar handlar det om mat på tvären, längden och djupet. Det äts och lagas och analyseras konstant vilket är skitkul! Man är i stort sett aldrig hungrig och måltiderna är fantastiska, kanske inte de i företagets lunchmatsal men det vi själva lagar och då vi går ut o äter.

I måndags lagade vår köksmästare lunchen och det var en grym pappardelle med kyckling och tomater och ruccolaskum. På kvällen åkte vi till Höganäs och åt en ok middag, ok - inte mer. Ljummen fetaostsallad med serrano. För mycket ost för min del. Det varma var majskykling från Bjäre med en ok sky och potatiskaka. Tryffel till kaffet som var finfin och sedan vann man en pokerturnering!

På tisdagen mise en placade vi kvällens bankettmål på förmiddagen och åt grädde på eftermiddagen. Lunchen gjorde andra halvan av kåren. Storhushållsanpassat vill jag minnas.

Kvällen:

Amuse - Ägg royale med avocadomousse med tomatchutney och tomat- och gräslökskompott

Förrätt - Kycklinglevermousse med palsternackschips, puré på rotselleri och svamp samt granny smith vinaigrette

Varmrätt - Lättrimmad torsk bakad i ugn med cremé på pilgrimsmussla, dillmorötter, persiljefumet och rostad mandelpotatis.

Dessert - Slush (spetsad!!!) på green apple, friterad minimunk samt rosmaringlaserade äppelklyftor.

En helt enkelt suverän måltid i den nya tidens anda med enkla, billiga men enormt väl omhändertagna råvaror. Arbetar man rätt med grejerna uppnår man kanonresultat.

Onsdag o torsdag hade vi utbildning o på onsdagen drog jag mig hemåt på kvällen för att få träffa de jag saknar.

Torsdagskvällen gick mitt team på en krog i Hbg som heter Inom http://www.inom-matbar.se/. Jag valde att starta med fänkålssoppan och det var en av de absolut bästa soppor jag ätit alla kategorier. Ville liksom bara ha mer. Efter det var det kanske inte rätt att jämför med något annat men varmrätten var inte dålig men kom inte upp i samma klass som förrätten, jag åt pappardelle än en gång och den var i mesta laget. Avslutade med en espresso. God mat och dryck som varmt rekommenderas.

Slutet av en trevlig vecka men samtidigt skönt att komma hem igen och vila!

Igår hade svågern med fru bjudit in till träff och som vanligt lagt manken till för att göra alla nöjda med mat och dryck. Grymt smörrebröd nere vid havet och grillning hemmavid på kvällen. Revbensspjällen vi fick fanns absolut inget att klaga över, smakrika, möra och saftiga. Ugnspotatis och fräsch sallad till det samt grönmögelostsås och en bea. Förträffligt rakt av.

Idag blev det favvo i repris, grillade järpar med bakpotatis och god sås. Min fru har nog lagt in recept på järparna annars får ni fråga via kommentarsfältet efter det för ni får inte missa!!

Så såg min vecka ut kanske har min fru någon annan vinkel på det hela??

Over and out

onsdag 1 april 2009

Bytte fiskpinnar mot sol

Vilket väder! Härligt! Barnen har lekt ute hela eftermiddagen och tid till att fixa middag fann vi inte. Det blev pannkakor med sylt. Gott, ja! Jag tycker inte att pannkakor är mat, mer en efterrätt, men det fick duga idag.

Nu ligger Mellis med hög feber, bara så där plötsligt. Nästa gång han vaknar måste jag lura i honom lite alvedon, lättare sagt än gjort.

Inte mycket på matfronten här. Imorgon har vi bjudit hem oss till mormor och morfar på middag, det vill säga schemaändring igen.

Godnatt!

tisdag 31 mars 2009

Vardagen

Mannen är bortrest med jobbet och vi andra följer slaviskt matsedeln medan han äter 3-rätters middagar om kvällarna. Resan är planerad sedan länge och det kan man nästan säga att vår matsedel är också. Gör lite extra och fryser in så att det bara är att ta upp ur frysen. Fungerar inte alltid att laga från grunden när man är själv med tre trötta och hungriga barn.

Hemmagjorda köttbullar (se recept i tidigare inlägg) igår och kyckling i curry idag. Gott och enkelt! Resterna, om det blir något över, äter jag till lunch nästföljande dag.

Nu hoppas jag att solen tittar fram så jag kan fortsätta gräva i trädgården eller kanske köra en sväng till Flyinge plantshop.

måndag 30 mars 2009

Älg och hallonpaj

Vi hade turen att få en bit fint älgkött från Mannens föräldrar. Mannen gjorde älgbiffar med lök och skysås. Min bror med fru kom på besök och fick både mat och nöjet att hjälpa till med matlagningen. Bror P gjorde salladen och vitlökssmöret. Maten uppskattades och vi blev alla mätta och nöjda. Dock inte så mätta att vi inte orkade med lite hallonpaj till efterrätt.


Pajen med det valfria innehållet (hallon, blåbär, jordgubbar, rabarber, äpple mm)

1 dl socker att strö över bären, frukten i formen. Smält 125 g smör, blanda i 1 1/2 dl socker, 2 dl mjöl och 3/4 tsk bakpulver.

Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter, ugnen på 200 grader. Jag brukar köra den på varmluftsugn i ca 25 minuter. Pajdegen ska ha fått fin gyllenbrun färg innan den är färdig. Låt pajen svalna någon innan du serverar den med glass, vaniljsås, vaniljvisp eller något annat.

söndag 29 mars 2009

som vi äter, vecka 14-15

Måndag: Köttbullar och potatismos

Tisdag: Kyckling i curry med ris

Onsdag: Fiskpinnar, potatis, ärtor och morötter

Torsdag: Högrevsgryta med ris och grönsaker

Fredag: Grillade kycklingbröst, rotfruktsgratäng

Lördag: Kusinträff i Ystad

Söndag: Grillade järpar med bakpotatis

Måndag: Biffstroganoff med ris

Tisdag: Kokt torsk, potatis, ärtor, morötter och vitvinsås

Onsdag: Pasta med sås

Torsdag: Ryggbiff med tillbehör

Fredag: Långfredag och fest

Lördag: Påskafton och fest (Mellis fyller 3 år!)

Söndag: Tacos med olika tillbehör

Vårmiddag

Vilket väder vi hade nästan hela dagen igår, riktigt vårväder. För oss som var ute och slet i trädgården hela dagen var det helt perfekt. Vi är en bra bit på väg i vårt trädgårdsarbete, mycket tack vare min pappa som kom ner till oss igår med traktor och minigrävare. Så mycket snabbar och smidigare än att jobba för hand.

Vi åkte efter arbetsdagen till mina föräldrar för att grilla. Mamma hade marinerat en hjortkalvssadel med rött vin, timjan, rosmarin, enbär, lök, morötter och svartpeppar. Denna grillades sedan indirekt på grillen. Som tillbehör hade vi ugnsrostad potatis, palsternacka och morötter och rödvinssky (se tidigare inlägg för recept). För oss (jag och barnen) som inte är så förtjusta i vilt gjorde jag järpar.

Järpar med paprika och svamp

700 g blandfärs (bäst att använda färsen som är lite fetare då det blir bäst resultat på grillen)
1 burk inlagda röda paprikor
1 burk svamp
vitlök (mycket)
vitpeppar
aromat
salt
1 ägg

Hacka paprikan och svampen och blanda ner i färsen med de övriga ingredienserna. Krydda efter behov. Forma färsen till järpar och grilla sedan på låg värme.

Idag blir det middagsgäster och älg. Åter ut i trädgården.

lördag 28 mars 2009

Pizzornas pizza!

Igår åkte vi till Fridens pizzeria, som heter Friden vid vägs ände, ligger ute i ingenstans
( 2 km ifrån S Mellby). Mannens pappa fyllde 60 år tidigare i år och detta var vår present till honom.

Våra äldsta barn stannade hemma med mormor och morfar medan lilltjejen fortfarande följer med mamma och pappa. Hon gillar att vara på restaurang och sköter sig exemplariskt.

Detta mysiga lilla ställe är en fröjd för alla sinnen. Fantastiskt goda stenugnsbakade pizzor (bakade med ekologiskt mjöl, alltid något), goda drycker så som egen importerat vin och egengjord äppelmust. Trevlig inredning, känns lite som man sitter på en liten bykrog någonstans i Frankrike.

Avbrott i inlägget, nu kom morfar med traktor och minigrävare. Renovering av trädgården står på listan idag.

Känns som ändringarnas vecka. Vännerna vi skulle till ikväll är drabbade av magsjuka. Vad ska vi äta ikväll?

torsdag 26 mars 2009

Idag är det INTE våffeldagen!

Så idag äter vi inte våfflor...

Dock kan man väl säga att vi inte följt veckomatsedeln slaviskt. Inte en gång har vi ätit det som ätas skulle. Min teori är att om man tummar på en dag så blir det lätt fler. Dock ska man påpeka att vi inte köpt andra råvaror än de som stått på matsedeln eller funnits i kyl- och frys. IDag blev det en favorit från förr: tacos och det visade sig att barnen haft det i skolan med, slår ju aldrig fel...

Tacos har väl enligt mig haft sin storhetstid men barnen gillar det och varför inte slabba lite då och då?

Imorgon åker vi till Friden med mina päron för att avnjuta deras delikatesspizzor. Ett under att de har gäster för att hitta dit är ingen enkel match. Ni kan nog vänta er en rapport på lördag eller så...

onsdag 25 mars 2009

Lurade!

Idag äter vi också våfflor, idag är det våffeldagen! Ett uppskattat mellanmål från de tre killarna (en extra, kompis till den äldsta).

Ikväll blir det hemmagjord pizza med köttfärssås. Återkommer om detta senare.

tisdag 24 mars 2009

Miss i kalendern

Jag är absolut inte den som bryr mig om påhittade högtider typ Alla hjärtan, halloween och kanelbullens dag. Dock hade äldsta sonens kompis upplyst honom om att det var våffeldagen idag. Jag föll för det då min fru för första gången lämnar lillan en längre tid (ca 4-5 timmar) för att gå på bio. Det är henne väl förunnat! Jag såg skräckscenariot framför mig där jag står med torr torsk i ugnen och håller på att bränna hummersåsen medan potatisen kokar över och ungarna skriker. MAn ska inte ta sig vatten över huvudet utan hitta lätta lösningar.

Så... våfflor blev det. Det blev till o med så att det bara var jag och äldsten som åt då lillan och mellisen båda sover gott - just nu!

Inte mat för en vuxen enligt mig men får väl ta en kopp Lipton senare och en macka.

Fick min nya bil idag!! En fin Passat TDI som vid övertagandet gått en hel mil!! Snart kammremsbyte??

måndag 23 mars 2009

Återvinning

Precis som min fru antydde så blev det lite rester ikväll. Inte det sämsta faktiskt, min svåger med fru förstår (internt). Från helgens måltider hade en del blivit kvar som gick att kombinera. Kalvfilén och tandoorikycklingen pillades och skars ned till lagom bitar, stektes sedan med finhackad rödlök. Köttet föstes ut i kanten av pannan och gav plats åt riset som frästes och som sedan föstes in mot köttet. Lite frysta grönsaker hade tinats och kastades nu i mitten av pannan. När allt var fräst och klart kastades det runt i pannan till en rispytt eller stekt ris med tandoorikalv kanske man kan kalla det. Pricken över i blev så klart två ägg som kläcktes och rördes runt precis som vilken asiatisk krog som helst. Snabbt och gott och framförallt redan betalt en gång!

Pengar, mat och samvaro.

Följer just nu en blogg som heter Fattigbloggen - att leva på socialbidrag (http://blogg.aftonbladet.se/30258). Som ensamstående har du enligt denna blogg 53 kronor om dagen att leva på. Då räknar socialen inte med att du ska betala alla dina räkningar såsom CSN och annat, utan tanken är att du ska strunta i dom.

Vi skriver en blogg som handlar om vad vi äter, det handlar inte om några 53 kronor om dagen inte. Ett av våra stora intressen är matlagning och vi planerar för det mesta vad vi ska äta. Vi äter sällan halvfabrikat och jag kommer inte ihåg sist vi beställde pizza, den man gör själv är så mycket godare. Vårt matkonto ligger på ca 7000-8000 kronor/månad, med allt såsom blöjor, välling och barnmat.

Våra middagar tillsammans med vår familj är så mycket mer än bara mat. Detta är stunden på dagen då vi alla, för det mesta, sitter ner tillsammans. Vi pratar om dagen och om saker vi vill göra tillsammans. Stående vid varje middag är skålen. Varje person berättar för oss andra om något som har gjort dem glada under dagen och som de vill att vi skålar för. Lilla tjejen kan ännu inte framföra sin egen skål men alla skålar med henne.

Det blev inget naanbröd igår. Ibland är man tidsoptimist och tror man ska hinna med hur mycket som helst. Maten igår var mycket god, en riktig favorit hos mig. Då Mannen älskar kött (se tidigare inlägg) får jag prisa kycklingen. Man kan göra så mycket av kycklingköttet. Marinera, koka, steka och mer.

Ändring: kvällens middag blir nog rester från helgen.

söndag 22 mars 2009

Ett matminne!

Kollade igenom bildarkivet här på datorn och fann denna bild och mindes mig tillbaka till ett gött matminne. Bilden är tagen på juldagen som var och vi var hembjudna till min frus kusin med familj. Det utlovades kött. Det kan man ju lugnt hålla med om. Vi lagade maten tillsammans och bland annat en rotfruktsgratäng och rödvinssky men det jag minns mest är ändå köttet. Hjortfilé, rådjursbiff och älgbiff och filé i väl tilltagna mängder. Vi grillade en del helt och stekte en del i bitar. Just älgfilén som ni ser på bilden stekte vi och det är nog det finaste och möraste köttet man kan tänka sig. Om jag bara fick äta från ett djur resten av mitt liv skulle det bli älg. Fatet med det fint trancherade och upplagda köttet var dingnande och hade säkerligen mättat ett medelstort dagis. Lite dåligt samvete över frosseriet hade man väl men det gick över förbannat snabbt. Vi och framförallt jag åt sjukt mycket, personligen åt jag nog ett kilo kött och i slutet tog det emot men skam den som ger sig. Mer sånt!!





Är de inte fina??

Söndagsmiddag

På matsedeln idag stod det Tandoorikyckling med limesås och ris tillsammans med naanbröd. Så blev det, nästan. Lite modifiering får man stå ut med. Det blev tandoorikryddad kyckling med basmatiris och en egen variant på sås. Naanbröden fick stryka på foten av någon anledning.




Ovan ser ni kycklingbitarna. Vi väljer nästan alltid att köpa de utstyckade låren med skinn och ben kvar och även kycklingbenen. Dels är det så att de är mycket billigare och sedan så är de möra och fina och skinnet ger krisp och smak till köttet. Lätt val med andra ord, kycklingbröst kostar oftast runt hundralappen medan "våra" bitar kostar runt 40-lappen. Ska det dock vara till ett bättre tillfälle väljer jag 100 ggr av 100 majskycklingen från Bjäre!

Till kycklingen hade vi:

3 dl yoghurt (turk- eller grek)
1 dl olja
2 gröna chili
4-6 vitlöksklyftor
2 fina bitar ingefära
1 tsk cayenne
4-5 msk grillkrydda
1 tsk svartpeppar
1 tsk gurkmeja
3 msk Garam Masala
3 msk Tandoori Spice
3 msk Tikka Spice

Mixa allt till grovkornig konsistens och blanda sedan ned kycklingbitarna som snittats lite lätt för att smaken ska tränga in.

GRILLA med eller utan lock, indirekt eller direkt. Välj själva...



Såsen

7 små tomater
½ röd paprika
1 skalat och tärnat äpple
1/3 röd lök
2-3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Timjan
1 msk socker
1 tsk gurkmeja
½ chili, grön eller röd
1 bit/msk ingefära
1 krm cayenne

Mixa detta till den konsistent ni vill ha den. Det gör inget om den blir lite grynig eller delar sig lite.

som vi äter, vecka 12-13

Måndag: Helstekt karré i ugn, kokt potatis, sås, grönsaker och äppelgele

Tisdag: Fisksoppa på havskatt och räkor, nybakade bullar

Onsdag: Biffar, stekt lök, potatismos och grönsaker

Torsdag: Tortellini med tomatsås, bröd och grönsaker

Fredag: Hemmagjord köttfärspizza, pizzasallad och färskost

Lördag: Grillad kalvfilé, rofrukter i ugn, rödvinssky

Söndag: Grillad tandoorikyckling, ris, limesås, hembakade naanbröd

Måndag: Kycklingtortillas med grönsaker

Tisdag: Kokt torsk, potatis, vinsås, broccoli

Onsdag: Kålpudding, kokt potatis, sås, kokta morötter

Torsdag: Nachos, ost, salami, majskolvar, kycklinglår, egengjorda såser

Fredag: Fridens pizzeria

Lördag: Bortbjudna

Söndag: Älgstek

Amerikanska pannkakor

Idag på morgonen var det fotbollsträning för den äldsta sonen som först gällde. Väl hemma påbörjade vi tillagningen av dagens brunch som bestod av amerikanska pannkakor (recept nedan), en ljummen apelsinsallad, bacon och lönnsirap.


Den stora killen valde att äta av gårdagens middag till barnen, fläskpannkaka, medan vi andra åt oss mätta på dessa pannkakor med tillbehör.

Amerikanska pannkakor
3-4 personer
3 ägg
5 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk strösocker ( jag använde vårt vaniljsocker)
Knäck äggen och dela gulor och vitor. Vispa ihop äggulorna med mjölken. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner det i ägg- och mjölkblandningen. Vispa till en jämn smet. Hårdviska äggvitorna och vänd försiktigt ner i smeten. Låt svälla i en halvtimme.
Stek pannkakor på cirka 10-12 cm i diameter på svag värme tills de blir tjocka och luftiga.

Ibland tillsätter vi lite mosad banan för att förhöja smaken ytterligare. Receptet kommer från tidningen ELLE mat & vin. En tidning med många tips och idéer.

Nu ska vi ut i trädgården och leka med barnen. Till denna brunch tillkommer det en stor bunke motion efter man har ätit den för att den ska vara laglig.

lördag 21 mars 2009

Gott slut...

...om än lite väl sött.


Passionsbrylé med Olof Viktors Tahitivanilj

Mise en place - lördagsmiddagen

Lördagskvällens måltid bestod av följande: Kalvfilé med vitlöks- och timjanrostade rotfrukter, rödvinssky och jordärtskockschips. Det blev även en söt dessert till det: passionfruktsbrylé.

Nedan följer en kort beskrivning av tillagningen.


Rödvinssky: På bilden ser ni vad jag använde mig av för grejer.

  1. JAg fräste lök, morötter, palsternacka och några svartpepparkorn i lite flytande Milda
  2. Pudrade över farinsockret och i brist på tomatpuré tog jag ett par minitomater som snittades och hivades i. Allt fick fräsa ett tag och få färg.
  3. Sedan drogs det i cirka en halva matlagningsvin som kokades ned till häften.
  4. Spädde med kalvfond och brynt köttbuljong (överkurs då det inte finns i butik) samt ett glas vatten.
  5. Puttrade i 5 minuter
  6. Silade till en slät sky
  7. En gnutta Maizena
  8. Klart




Kalvfilén var parerad och klar så det var bara till att skära lämpliga bitar och bulta nätt nätt nätt till lagom tjocklek. JAg vill gärna ha det lite tjockar medan min kära fru vill ha det lätt att steka genom. Penslade med olivolja, kryddade med rosmarinsalt, svartpeppar från kvarnen och en udd cayenne för sting! Lät dem vila i 10 minuter sedan grillades de på grilljärnet på steg 9 av 12 i tre minuter på varje sida. Rosa och vackert. Sjukt mört!!



Kronärtskockan skalades och skivades tunt-tunt-tunt-tunt!!!! Akta fingrarna... Rikligt (!) med olivolja i teflonpannan och sedan friterades de i 2 minuter. Lades på papper, saltades lätt och fick vila till garnering. Crunch!!



Potatis, palsternacka, morot skars till båtform och vändes ned i olja och förvärmd Milda och smaksatt med vitlök och timjan. 250 grader varmluft i 20 minuter cirkus.



OCH SÅ HÄR SÅG MIN TALLRIK UT



Vaniljsocker



vaniljstängerna hemma hos oss kommer i stor förpackning med många stänger i en burk, brukar vi inte hinna använda dem, trots syltkok och annat, innan de blir gamla. Nu provar vi att stoppa dem i en burk med strösocker för att få vaniljsocker och mjuka vaniljstänger. Man måste våga prova!

Vårvädret som inte kom

Då blev det inga krabbelurer ute i solskenet. Vi packade in familjen i bilen och åkte till Olof Viktors i Glemmingebro. Ett ställe väl värt ett besök. Förutom fikan bestående av kanelbullar, tryffelpaj med grädde och vinbärssås och kräftstjärtssmörgås inhandlade vi "gårbortpresenten" inför nästa helg. Alltid trevligt att komma med något annat än en blomma, även om blommor också är fina att få. I påsen som vi tog med oss hem fanns det även ett stenugnsbakat dinkelbröd samt Olof Viktors hemmagjorda Tahitivaniljglass. Vad jag har förstått så ingår denna glass i kvällens dessert.

Rapport om kvällens middag ,som kocken är i full gång med, kommer säkert under kvällen.

På tal om rödtjutet!

Flaskan min fru nämnde i förra inlägget ingick i den gåva jag fick av mitt fotbollslag den dagen jag lade handskarna på hyllan. Det var en bättre dryckessamling med diverse viner, cognac och whiskey. Mycket uppskattad gåva och verkligen på pricken. Lagkaptenen och blåbärskungen var nog de som stod för jobbet.

Igår skulle jag som sagt öppna Riojan och skruvade i korken men det verkade som om korken var något defekt för jag fick bara med mig halva upp. Jag försökte att skruva i och upp igen men inget följde med, efter en massa försök bestämde jag mig för att trycka ned den i flaskan och sedan dekantera den i en karaff. Sagt och gjort men när jag tryckte mot korken för att få ned den hände bara det att jag stack hål rakt igenom och PTSSSCH!!! - ett jävulskt tryck uppstod och mina ögon, min skjorta, köksluckorna, golvet och spisen blev alldeles rödfläckiga. Vi kunde till o med spåra vinet ut i hallen! Som tur var slutade det och vi fick vin till maten och det räcker nog till varsitt glas ikväll med.

Igår på dagen stack jag in huvudet hos en kund vid 12.45- tiden bara för att lämna lite teprover men han var snacksugen och bjöd på lunch och hela baletten. Krögarpanna, alltså fläskfilé med purjolökspotatis, bearnaise och madeirasås. Kanon och jag blev rejält mätt. Söderbloms Lounge och Grill heter stället och ligger på Östra Förstadsgatan i Malmö. Kött är deras specialitet.

Byte

Igår gjorde hela vår familj premiär på det nya köpcentrat i Malmö, Entré. Väl hemma, något fattigare, kände ingen av oss för att stå och göra hemmagjord pizza med köttfärssås. Vad gör man då? Då tittar man på matsedeln och bestämmer sig för småplock i form av nachos med tillbehör och sätter in pizzan någon annan dag.

Vinet igår (som jag endast smuttade på) var gott, ett reserva, Marqués de Riscal, Rioja, 2001

Idag blir det kalvfilé med tillbehör. Mannen är kocken och det blir säkert alldeles vansinnigt gott, precis som det brukar.

fredag 20 mars 2009

Vintips!

Detta är vinet vi hade till varmrätten (grillad oxfilé) på vårt bröllop. Riktigt gott och prisvärt.

Bin 555 Shiraz Wyndham Estate (nr 6829) 97 kronor

Stor, tydligt fruktig doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, sötlakrits, gummi och eucalyptus.

Smak: Generöst fruktigt vin med fatkaraktär, inslag av mörka bär, gummi, sötlakrits och eukalyptus.

(information hämtat från systembolaget.se)

Vi har gjort slut!

Vi har slutat att äta korv hemma hos oss. Själv har jag aldrig varit överförtjust i korv medans barnen hade kunnat äta det i massor, om de hade fått. Sedan några månader tillbaka ingår inte korv i veckomatsedeln här hemma och barnen har inte sagt ett ljud om detta. Naturligtvis är korv inte förbjudet och säkert när vi vandrar i väg med engångsgrillen upp till skogen, kommer korv att vara ett säkert tillbehör för barnen.

torsdag 19 mars 2009

Dagens


Ovan ser ni kvällens måltid. Färskfryst tortellini i tomatsås toppat med mozzarella ackompanjerat av ett enkelt vitlöksbröd.

Jag har lite svårt för att bara fotografera en maträtt upp och ner, anser nog att det kan se ut som något från en chartersemester-restaurang-meny. MEn min fru menar att det inte gör något, det är inte det som är det viktiga så matstylingen får vänta. Det är nog ändå en kurs jag skulle kunna tänka mig att gå.

Denna måltid tog inte många minuter att färdigställa då jag vanligtvis brukar göra storkok på tomatsås för att frysa in i lämpliga byttor. Enkelt att tina och vända ned pastan i. Pastan i sig tar 7 minuter att koka och kan med fördel kokas i saltat vatten eller varför inte i kycklingbuljong. Medan pastan kokas hinner man röra samman vitlöksbrödet och breda ut det på formfranskan och in i ugnen på 250 grader. Vill man festa till det lite kan man välja ett glas rött framför den vanliga måltidsdrycken för att höja känslan och smaken.

Tidigare idag var jag i stora staden 5 mil västerut och jobbade. På min lunch valde jag att dra mig till ett gigantiskt köpcentrum som hade premiär idag. Jag tänkte lite naivt att där skulle man nog kunna få något i kistan. Eller hur!? Köpcentret var gigantiskt och FULLT av folk. Alla var där och en stor del av alla skulle äta med. Längst upp fanns en stor food court med en uppsjö av alternativ, 11 om jag inte minns helt fel. Men inte en enda sittplats och mil av köer. Jag hatar köer så därför gled jag mest runt för att kolla vad som serverades. Det var en hel del orientaliska och asiatiska inslag med curry, nudlar, sushi kefta, kofta och allt vad man kan tänka sig. Hade gärna testat något och rapporterat det här men som sagt... När nyhetens behag lagt sig lite ska jag lätt prova på någon av de spännande rätterna men idag fick magen fasta tills den kom hem.

Imorgon blir det stan igen och kanske en lunch om tid ges.

Krabbelurer i solskenet

Till helgen ska det bli riktigt fint väder hörde jag nyss på radion. Mysigt är det då att ta ut trädgårdsmöblerna från garaget för att sedan sitta i den varma sköna solen och njuta av en god fika tillsammans hela familjen. Här kommer mitt fikatips...

Krabbelurer (10-15 stycken)

2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl mjölk
4 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker.

1.Blanda mjölk och ägg för att sedan blanda ner de övriga ingredienserna som innan blandats tillsammans.
2.Stek på svag värme i stekjärnet.

Hur man gör riktigt goda köttbullar

På ett av alla ställen där jag har arbetat i servisen på julbord, hade de fantastiskt goda köttbullar. Detta recept tog jag med mig därifrån när jag slutade.

Köttbullar som passar till allt

1 kg blandfärs
1 stor gul lök
1 dl potatismos
1 msk aromat
1 msk grillkrydda
0.5 tsk vitpeppar
1 msk socker
0,5 msk salt
1-2 ägg
Kolsyrat vatten efter behov.

1.Rulla köttbullarna till den storlek som passar dig bäst.
2.Bryn dem på stekjärnet och låt dem sedan steka färdigt i ugnen. Ibland gör jag en sky och låter dem bli färdiga i denna.

Någon gång i månaden köper jag på mig några kilo blandfärs för att sedan stå en kväll och rulla köttbullar. Färdiga så fryser jag in dem så vi sedan har till lunch och som gott pålägg.

onsdag 18 mars 2009

Vecka 12, onsdag

Kvällens middag ,tillagad av Mannen var, färsbiffar med potatismos, löksås och en gräddigare variant av sås. Gott tyckte vi alla. Våra barn är duktiga på att äta men ibland totalvägrar dom, då frågar vi oss själva om vi lagar barnvänlig mat, kanske inte alltid och ibland får barnen annat när det verkligen inte passar dom men våra barn är vana vid att äta det mesta och gör det också.

Potatismoset gjordes precis som mos brukar göras. Biffarna innehöll kryddor så som, salt, peppar, senap, ägg, cayenne, vitlök och ris. Inget speciellt men ändå så gott!

Efter middagen tog hela familjen en promenad för att smälta maten. Med ljusa kvällar känns det bara skönt att komma ut innan nattningen av barnen påbörjas.

Onsdagkväll! Up and blogin' again...

Av föregående inlägg att döma så har man väl kanske listat ut att gårdagens fisksoppa inte var någon hit för övriga familjen. Är havskatt en för svår fisk? Inte enligt mig men man får väl vika sig för massan. I vanliga fall brukar fisksoppa med torsk eller lax funka fint så jag får väl skylla google för nederlaget. Min fru tyckte att fisken smakade för mycket fisk!?! Jag förstår nog vad hon menar för tänk er själva att ni går in i en fiskbutik som luktar fränt av fisk, det är inte bra! I en fiskbutik ska det lukta friskt av hav, vatten och kanske en aning salt men inte fisk. Jag får lägga det bakom mig och som tur var så fanns chans till snabb revansch i form av färsbiffar med mos och löksky samt en gräddigare såsvariant. Barnen skulle förmodligen kunna leva av färs och korv om de fick. Äldsta grabben tog om flera gånger och mellankillen åt upp med råge så det får väl ses som godkänt. Den lilla håller sig än så länge till maten på burk.

Lite om tanken bakom en matblogg.

Eftersom det inte finns så många som skriver om mat på nätet så tänkte vi vara bland de första!? Skojade bara. Det finns som bekant sjukt många sidor och tycken om mat här och varför ska man läsa den här då? Ingen jävla aning faktiskt, det kanske inte är målet att få så många läsare som möjligt utan kanske något annat bakomliggande. I alla fall från min sida - min fru får tala för sig själv på den punkten. Jag kommer i alla fall att skriva när jag har tid, lust, möjlighet och kanske bara kommer över något värt att skriva om för skriva för sakens skull ligger inte för mig. Jag kan nog komma att posta ett inlägg mitt på dagen vid en lunch i någon liten håla på landet som innehåller något extra eller så kanske jag bara summera veckans vardagsmat. Det kan drälla av inlägg både innehållsstarka men även helt oväsentliga för andra än mig och mina närmaste. En del grejer handlar om sånt jag ätit annat om sånt jag lagat eller något jag sålt eller köpt. Testar gärna nytt och kokar gärna ihop egna idéer. Är en sucker för köksprylar! Senast i raden en pastamaskin som har testats med framgång.

En sak är säker det ska bli kul att skriva lite igen och framförallt om något som ligger mig extremt varmt om hjärta nämligen mat och dryck. Nu ska jag ge mellankillen hans sista mål, vällingen!

Gårdagens

Igår stod det soppa på matsedeln. Mannen i familjen som oftast är den som tillagar maten i vårt hem ville att fisken i soppan skulle vara havskatt. Barnen och jag hade bakat rågsiktsbullar (recept nedan) till fisksoppan och när vi sedan gick in och "googlade" på havskatt tror jag att barnen tappade aptiten något, kanske även jag.


Rågsiktsbullar (48 styck)

100g jäst (jag använder alltid torrjäst)
75g margarin
1 liter mjölk
1 1/2 dl ljus sirap
1 msk salt
16 dl rågsikt
11 dl vetemjöl

Ugn: 250 grader

1. Smält fettet och häll på mjölken. Låt degspadet bli fingervarmt innan du häller det över den söndersmulade jästen.

2. Tillsätt saltet, sirapen och mjölet när jästen är utrörd och arbeta samman till en smidig deg. Spara någon dl av vetemjölet till utbakningen.

3. Låt degen jäsa upp i ca 30 minuter och arbeta sedan degen på mjölat bakbord tills den är slät och fin.

4. Dela degen i fyra delar, rulla till längder och dela vardera i 12 bitar. Forma bitarna till runda bullar och låt dem jäsa på plåten ca 15 minuter.

5. Pensla bullarna med vatten och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.


Vikten av mat

I vårt hem är vi noga med att vi alla äter en bra frukost, allt från jordgubbsfil med all-bran till hederlig havregrynsgröt med mosad banan. Efter detta följer oftast en frukt, sedan lunch (gårdagens rester), mellanmål och till sist kvällens middag. Vår middagsmatsedel planerar vi oftast i två veckors intervaller. Inköpen till matsedeln sker på måndagar och för det mesta behöver vi endast stödhandla lite mejeriprodukter under dessa två veckor.

På denna blogg vill jag/vi skriva om vad vi äter, visa det vi äter, lägga in recept och säkert lite mer.

Välkomna!