söndag 3 maj 2009

Lax och glasnudlar

Ja, var för sig då...

Laxen:

  • ca 1300 gram lax, färsk med skinnet kvar
  • 1 lime skal och saft i en påse
  • 1 tumme ingefära riven i samma påse
  • 1 nypa salt och några varv med svartpepparkvarnen
  • Lägg i laxen och låt dra i cirka en timme
  • JAg grovhackade sedan oregano, rosmarin och timjan från vår lilla kryddhylla.

  • grilla laxen indirekt (dela upp briketterna på två sidor i grillen med ett tomrum i mitten, placera laxen ovanför den brikettfria yran. Det ger bra värme och lagom rökighet utan att ligga och bränna rakt ovanför glöden. Ta gärna för vana att grilla större stycken indirekt och det som tar kortare än 20 minuter kan man grilla över glöden)
  • När ett par minuter av grilltiden, totalt tar det cirka 15 minuter för en sida att bli klar, återstår så tryckte jag lätt dit de grovhackade örterna på ovansidan av laxen.
  • Notera att laxen absolut inte behöver eller ska vändas. Vill man äta skinnet så går det bra om det inte bränt för mycket vill säga annars är det knaprigt och smakrikt!
  • Vi serverade laxen med grönsaks- och scampispett.

Glasnudlarna:

  • Följ anvisningarna på paketet för nudlarna och skölj dem väl i kallt vatten efteråt.
  • Koka broccoli och sockerärtorna nästan klara
  • fräs vitkål och lök i olja blanda i nudlarna och ett par droppar sesamolja.
  • När det är nästan klart tillsätt broccolin och sockerärtorna och låt dem bränna med en halv minut.
  • Serverades med kycklingspett

Spetten:

  • 3 kycklingbröst skurna i längdens riktning, cirka 3 bitar per bröst
  • Trä upp dem på grillspett
  • pudra dem rikligt med gurkmeja, paprikapulver och sesamfrön samt salt
  • Häll i olja i pannan, vi använde rapsolja, rätt riklig mängd. Det ska nästan friteras.
  • Lägg i spetten och låt dem puttra klara i oljan. Det går ganska snabbt då de är hyfsat tunna.

Bilder på rätterna finns i tidigare inlägg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar