måndag 11 maj 2009

Side -09

Den närmar sig nu - semesterresan till Turkiet. En ganska oroväckande insikt faktiskt... Trimma och tona ned lite, kanske ändra i kosten eller träna som en jävla dåre. Jag är av åsikten/insikten att man för att klara sig bra bör göra av med mer än man stoppar in och i en perfekt värld är det kanske så. Sen ska man självfallet tänka på vad man stoppar in. Jag anser att vi håller en klart bra kost i vårt hushåll men man får inte vara främmande för annat därför har vi bestämt oss för att i en kortare period testa något annat än potatis, pasta och vanligt ris. Kanske naivt men varför skulle det inte vara lika gott? Och varför skulle det inte kunna vara välgörande? MAn vet aldrig innan man provat. Visst har vi ätit Bulgur, bovete, cous-cous och allt vad de nu heter men inte sammanhängande över en period. Detta kombinerat med mindre fika, mindre småätande och miondre snask hoppas vi ska göra oss mer välmående. Funkar det? Den som (över)lever får se. Någon som har erfarenhet får gärna komma med tips... Dock ska barnen inte beröras av våra ändringar i detta skede utan de kommer att få det klassiska som de känner igen och även vi gör som ni kan se på matsedeln några avvikelser. Lasagnen som gjordes igår räcker gott och väl till hela familjen imorgon med och till helgen hoppas jag på nypotatis.

Igår ja... igår blev det ett mindre (?!!?) storkok. Vi hade handlat storpack av färs och till lasagnen behövde vi knappast allt så jag fixade lite mer än bara söndagens middag. Jag blandade smeten och förstekte dagens grekinspirerade färsbiffar av resten. Till köttfärslasagnen använde jag en av företagets tomatkonserver och det behövdes inte mer än 1/4-del. Därför fräste jag färsk basilika med vitlök och lite socker i olivolja och tippade i resten av tomatconcasén samt ett glas vatten och lät det puttra drygt en timme. Kanongod tomatsås till pizzan, pastan eller piccatan. Såsen frös vi ned i några förpackningar av olika storlekar.

Grekinspirerade färsbiffarna:

  • 800g färs
  • 1 ägg
  • 100 g gröna kärnfria oliver - hackas
  • ½ haloumiost - rives
  • 1 näve örter från kryddträdgården (vi hade rosmarin, timjan, oregano.) - hackas
  • 2 vitlöksklyftor eller 1 msk pasta
  • salt, svartpeppar och paprikapulver efter eget tycke!
  • Forma till ganska stora och inte nödvändigtvis symetriska biffar
  • Stek dem färdiga eller förstek i järn och låt gå på svag värme i ugnen

Cous-cousblandningen:

  • Tillred cous-cousen enligt anvisning
  • Blanda ned precis vilka saker ni vill ha i, vi ska ha broccoli, sockerärtor, gröna ärtor och haricot vert.
  • Servera varm eller kall

Tzatziki:

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1/3 gurka - riv och salta lätt och låt den sedan rinna av i cirka 30 minuter
  • 2 vitlöksklyftor eller 1 msk pasta
  • Blanda och krydda tills ni är nöjda. Jag brukar ha i en skvätt citron och salt o peppar

Det var dagens det...

2 kommentarer:

  1. Det låter bra med annat än potatis mm. GI med andra ord. Om ni hittae bra mat så hör gärna av er.
    Medresenär

    SvaraRadera
  2. Vill väl inte kalla det GI för gillar inte det där med etiketter men visst är det åt det hållet, inte lika slaviskt dock o med en egen touch på det precis som det ska vara...

    SvaraRadera