Igår ja... igår blev det ett mindre (?!!?) storkok. Vi hade handlat storpack av färs och till lasagnen behövde vi knappast allt så jag fixade lite mer än bara söndagens middag. Jag blandade smeten och förstekte dagens grekinspirerade färsbiffar av resten. Till köttfärslasagnen använde jag en av företagets tomatkonserver och det behövdes inte mer än 1/4-del. Därför fräste jag färsk basilika med vitlök och lite socker i olivolja och tippade i resten av tomatconcasén samt ett glas vatten och lät det puttra drygt en timme. Kanongod tomatsås till pizzan, pastan eller piccatan. Såsen frös vi ned i några förpackningar av olika storlekar.
Grekinspirerade färsbiffarna:
- 800g färs
- 1 ägg
- 100 g gröna kärnfria oliver - hackas
- ½ haloumiost - rives
- 1 näve örter från kryddträdgården (vi hade rosmarin, timjan, oregano.) - hackas
- 2 vitlöksklyftor eller 1 msk pasta
- salt, svartpeppar och paprikapulver efter eget tycke!
- Forma till ganska stora och inte nödvändigtvis symetriska biffar
- Stek dem färdiga eller förstek i järn och låt gå på svag värme i ugnen
Cous-cousblandningen:
- Tillred cous-cousen enligt anvisning
- Blanda ned precis vilka saker ni vill ha i, vi ska ha broccoli, sockerärtor, gröna ärtor och haricot vert.
- Servera varm eller kall
Tzatziki:
- 2 dl grekisk yoghurt
- 1/3 gurka - riv och salta lätt och låt den sedan rinna av i cirka 30 minuter
- 2 vitlöksklyftor eller 1 msk pasta
- Blanda och krydda tills ni är nöjda. Jag brukar ha i en skvätt citron och salt o peppar
Det var dagens det...
Det låter bra med annat än potatis mm. GI med andra ord. Om ni hittae bra mat så hör gärna av er.
SvaraRaderaMedresenär
Vill väl inte kalla det GI för gillar inte det där med etiketter men visst är det åt det hållet, inte lika slaviskt dock o med en egen touch på det precis som det ska vara...
SvaraRadera