Igår stod det soppa på matsedeln. Mannen i familjen som oftast är den som tillagar maten i vårt hem ville att fisken i soppan skulle vara havskatt. Barnen och jag hade bakat rågsiktsbullar (recept nedan) till fisksoppan och när vi sedan gick in och "googlade" på havskatt tror jag att barnen tappade aptiten något, kanske även jag.
Rågsiktsbullar (48 styck)
100g jäst (jag använder alltid torrjäst)
75g margarin
1 liter mjölk
1 1/2 dl ljus sirap
1 msk salt
16 dl rågsikt
11 dl vetemjöl
Ugn: 250 grader
1. Smält fettet och häll på mjölken. Låt degspadet bli fingervarmt innan du häller det över den söndersmulade jästen.
2. Tillsätt saltet, sirapen och mjölet när jästen är utrörd och arbeta samman till en smidig deg. Spara någon dl av vetemjölet till utbakningen.
3. Låt degen jäsa upp i ca 30 minuter och arbeta sedan degen på mjölat bakbord tills den är slät och fin.
4. Dela degen i fyra delar, rulla till längder och dela vardera i 12 bitar. Forma bitarna till runda bullar och låt dem jäsa på plåten ca 15 minuter.
5. Pensla bullarna med vatten och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
onsdag 18 mars 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar