måndag 18 maj 2009

Styckad vecka

Innevarande vecka har vi faktiskt ingen särskild matsedel för. Eftersom den innehåller röda dagar och klämdagar så känner vi att det inte är värt att låsa upp oss kring en matsedel då mycket oförutsett kan dyka upp. Personligen jobbar jag endast idag och imorgon då företaget gentilt skänkt oss dagen innan röd. Alltså har jag redan idag avverkat halva arbetsveckan, lovely! Vi har testat lite nytt på tallriken i form av matvete, kamutvete, quinoa och cous-cous. Alla funkade ypperligt enligt mig medan min fru inte gillar cous-cous. Vi är nog eniga om att kamutvetet var det absolut godaste. Jag är lite såld på blandningar och alla dessa lämpar sig väl att blanda och mixa med. KAnon att ha när man inte orkar köra och handla utan man bara inventerar kylen på befintligt och svänger ihop något. Idag hade vi matvete som vi kokade. Sedan bryntes i olja:
  • purjolök
  • vitkål
  • vitlök
  • röd paprika
  • sesamfrön
  • gurkmeja
  • s & p
  • garam masala
  • paprikapulver
  • cayenne

Avslutningsvis blandades allt med matvetet och lite kruspersilja klipptes ned. Det serverades med en egenmäktigt framställd tomatsås från förra helgens kok samt en yoghurt blandad med örter från vår miniträdgård. Jag hade mycket väl kunnat servera detta med en kryddig korv eller annat åt det lite starkare hållet men idag blev det med pyttesmå sandwichköttbullar som jag förvärvade vid en mässa häromveckan. Får gå med färdigt ibland även om det är väääldigt långt från det egna...

Imorgon?? Vette faan...

måndag 11 maj 2009

Side -09

Den närmar sig nu - semesterresan till Turkiet. En ganska oroväckande insikt faktiskt... Trimma och tona ned lite, kanske ändra i kosten eller träna som en jävla dåre. Jag är av åsikten/insikten att man för att klara sig bra bör göra av med mer än man stoppar in och i en perfekt värld är det kanske så. Sen ska man självfallet tänka på vad man stoppar in. Jag anser att vi håller en klart bra kost i vårt hushåll men man får inte vara främmande för annat därför har vi bestämt oss för att i en kortare period testa något annat än potatis, pasta och vanligt ris. Kanske naivt men varför skulle det inte vara lika gott? Och varför skulle det inte kunna vara välgörande? MAn vet aldrig innan man provat. Visst har vi ätit Bulgur, bovete, cous-cous och allt vad de nu heter men inte sammanhängande över en period. Detta kombinerat med mindre fika, mindre småätande och miondre snask hoppas vi ska göra oss mer välmående. Funkar det? Den som (över)lever får se. Någon som har erfarenhet får gärna komma med tips... Dock ska barnen inte beröras av våra ändringar i detta skede utan de kommer att få det klassiska som de känner igen och även vi gör som ni kan se på matsedeln några avvikelser. Lasagnen som gjordes igår räcker gott och väl till hela familjen imorgon med och till helgen hoppas jag på nypotatis.

Igår ja... igår blev det ett mindre (?!!?) storkok. Vi hade handlat storpack av färs och till lasagnen behövde vi knappast allt så jag fixade lite mer än bara söndagens middag. Jag blandade smeten och förstekte dagens grekinspirerade färsbiffar av resten. Till köttfärslasagnen använde jag en av företagets tomatkonserver och det behövdes inte mer än 1/4-del. Därför fräste jag färsk basilika med vitlök och lite socker i olivolja och tippade i resten av tomatconcasén samt ett glas vatten och lät det puttra drygt en timme. Kanongod tomatsås till pizzan, pastan eller piccatan. Såsen frös vi ned i några förpackningar av olika storlekar.

Grekinspirerade färsbiffarna:

  • 800g färs
  • 1 ägg
  • 100 g gröna kärnfria oliver - hackas
  • ½ haloumiost - rives
  • 1 näve örter från kryddträdgården (vi hade rosmarin, timjan, oregano.) - hackas
  • 2 vitlöksklyftor eller 1 msk pasta
  • salt, svartpeppar och paprikapulver efter eget tycke!
  • Forma till ganska stora och inte nödvändigtvis symetriska biffar
  • Stek dem färdiga eller förstek i järn och låt gå på svag värme i ugnen

Cous-cousblandningen:

  • Tillred cous-cousen enligt anvisning
  • Blanda ned precis vilka saker ni vill ha i, vi ska ha broccoli, sockerärtor, gröna ärtor och haricot vert.
  • Servera varm eller kall

Tzatziki:

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1/3 gurka - riv och salta lätt och låt den sedan rinna av i cirka 30 minuter
  • 2 vitlöksklyftor eller 1 msk pasta
  • Blanda och krydda tills ni är nöjda. Jag brukar ha i en skvätt citron och salt o peppar

Det var dagens det...

lördag 9 maj 2009

Utflykt till Asien, hajrevet, Madagaskar...mm

Idag packade vi bilen och åkte till Tropikariet i Helsingborg. Flera världsdelar med dess djur belägna i en lagerlokal nära Fredriksdalsteatern. Ett kanonställe som uppskattades mycket av oss alla, från äldst till yngst. En personlig favorit var korallrevet med hajarna och fiskarna. Med från stället följde en vit apa, tio stycken klistermärken med hajar och fyrtio tatueringar.

Mat under dagen blev det också. Efter djuren körde vi in till stan och åt caesarsallad, köttfärssås med pasta och BLT. Gott och mättande! Denna måltid intog vi på Dunkers, nere vid hamnen i Helsingborg. För att mätta sötsuget blev det latte, kaffe med påtår, hallonsoda, kanelbullar, chokladkaka och mustaschbakelse på Fahlmans inne i centrum.

Nu väntar filmen Patrik 1.5 och lite lördagsgodis. Inte att förglömma, vi har precis ätit grillade kycklingbröst och semifriterad palsternackstjofräs!!! Imorgon ringer klockan 06.20, motionsrunda för mig i skogen och sedan en runda golf med vännen R för Mannen.

Fortsättning Kenwood

Kommit över och kommit över, jag har fått den av min mamma som i sin tur fick den av sin far. Den är perfekt till det mesta, stora bull och brödbak blir hur smidiga som helst med hjälp av denna.

Kycklingburgarna var mycket goda, även nu på morgonen på en grov macka tillsammans med en österlentomat. Till detta slank det även ner en tallrik havregrynsgröt med mosad banan, linfrö, solrosfrön, kanel och mjölk. Allt sjönk fint ner i magen efter den tidiga morgonpromenaden på 5 km ute i skogen. På helgerna går vi klockan 7 men vardagar då ringer klockan 05.20.

Nu åker vi till hajarna och ormarna!

Igår - kycklingburgare...

... idag - utflykt.

Men gårdagens middag var rolig att laga. Min fru har kommit över en assistent av äldre modell men enormt funktionell, inte glammigt metallicfärgad som de nya i butik som kostar 6995:- utan en brandgul Kenwood från way back. Den har en grym kapacitet och igår testade vi en funktion som för första gången, nämligen köttkvarnen. Vi skulle äta kycklingburgare och varför inte göra dem helt från scratch? Efter montering, som inte var lätt men gick, så rann de färska kycklingbrösten ned i röret och kom ut som fin mager färs. Kul att se resultatet.

Receptet:

  • 3 kycklingbröst som males i kvarnen rätt ned i berdningsbunken, alternativt färdig kycklingfärs

Tillsätt sedan:

  • 1 ägg
  • 1/3 kruka färsk och hackad basilika
  • Salt, vitpeppar och paprikapulver efter tycke och smak
  • 5 droppar tryffelolja
  • ½ dl olivolja
  • Saften av en ½ lime
  • En aning grädde för att öka fetthalten
  • 1 liten kopp havregryn och linfrö i vatten för utdrygning
  • Blanda allt med grinden
  • Forma burgarna direkt ur bunken till stekpannan och stek på medelvärme till dess att de är klara...

Servera med vad helst ni uppskattar till er burgare...

måndag 4 maj 2009

Kladdig kaka

Malins chokladtårta

200 g smör ( det ska vara smör också)
200 g mörk blockchoklad
2 dl strösocker
4 st ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1. Smörj in en form med löstagbar botten. Jag tillsatte sedan kokos i formen och skakade runt.
2. Rör ihop mjöl och bakpuler
3. Smält smör och blockhoklad
4. Vispa ägg och socker poröst, rör sen ner mjölblandningen och det smälta
5. Häll i en form med löstagbar botten.
6. In i ugnen, 225 grader i EXAKT 12 minuter.
7. Kan verka lös i formen när du tar ut den. Jag ställde sedan in den i kylen så att kakan blev lite kall och lagom kladdig.

Den godaste kladdkaka jag ätit!

Valborg och middagen ikväll

Vi firade Valborg tillsammans med goda vänner och deras söta barn. När vi träffas brukar vi hjälpas åt med maten och så även denna gång. Varje familj gjorde 4-5 smårätter och allt smakade fantastiskt gott. Vi hade kycklingspett (grillade och friterade), potatissallad, baconlindade dadlar, olivpasta, vitlöksmajonäs, älgköttbullar, salsa...och mycket mer. Ett perfekt sätt att njuta av maten tillsammans, man delar upp matlagningen och hjälps åt med allt.

Värdinnan hade till kaffet gjort en perfekt kladdkaka (recept kommer i nästa inlägg) som vi avnjöt tillsammans med en liten klick vispgrädde. Den var så god att jag gjorde den på lördagen också när vi bjöd Mannens föräldrar på fika. Kakan tog sedan slut när båda våra pojkar samt vänner stormade in med cyklar och allt och skrek : KLADDKAKA!!!

Ikväll äter vi Fannys örtkyckling allt i ett. Jag älskar bra kokböcker och denna rätt är hämtad från en av de bästa kokböckern jag har, Under valnötsträdet av Anna Bergenström och Fanny Bergenström. En kokbok med blandade rätter, men köp den inte om det är husmanskostsrecept ni är ute efter.

Fannys örtkyckling allt i ett

För 4-5 personer
4-5 frysta kycklingklubbor
2 msk olivolja till långpannan
1 zucchini i bitar
2 medelstora rödlökar i klyftor
2 röda paprikor i bitar
2-3 medelstora morötter i bitar
4 medelstora potatisar
ca 15 svarta oliver
7-8 skalade vitlöksklyftor
knappt 2 tsk flingsalt, svartpeppar ur kvarn
1 msk torkad timjan
1-2 msk torkad rosmarin
2-3 dl torrt vitt vin ( jag använder vitt matlagningsvin)
ca 2 msk olivolja som avslutning
späda kvistar av färsk rosmarin eller timjan

Ta fram en ugnslångpanna och smörj den lätt med olivolja. Dela grönsakerna i lika bitar (båtar) så de är färdiga samtidigt. Lägg i den frysta kycklingen och grönsakerna i pannan. Smula över kryddorna och de hela krossade vitlökarna. Häll på vinet och avsluta genom att ringla över lite olja. Sätt in i 200 graders ugnsvärme i 50-60 minuter.

En bra vardagsrätt som går snabbt att göra.

som vi äter vecka 19

Måndag: Fannys örtkyckling (lägger in recept)

Tisdag: Färsk pasta med köttfärssås

Onsdag: Shepards pie

Torsdag: potatis och purjolöksoppa med baconcrisp och ostgratinerad baguette

Fredag: hemmagjorda kycklingburgare med MAX-hamburgerbröd och mangosås

Lördag: Förvandlingscurry från Enskede Gård

Söndag: Köttbullar med potatis, sås, lingon och morötter i bunt.

som vi äter vecka 18

Måndag: glasnudelsallad med kycklingsspett och grönsaker

Tisdag: bakad potatis med räkröra och grönsaker

Onsdag: Man och barn åt pulvermos (fråga mig inte varför?!) och fiskpinnar

Torsdag: Tapas med goda vänner

Fredag: Grillade revben hos mina föräldrar

Lördag: hel grillad kyckling med risonisallad

Söndag: asiatisk älgwook

söndag 3 maj 2009

Lax och glasnudlar

Ja, var för sig då...

Laxen:

  • ca 1300 gram lax, färsk med skinnet kvar
  • 1 lime skal och saft i en påse
  • 1 tumme ingefära riven i samma påse
  • 1 nypa salt och några varv med svartpepparkvarnen
  • Lägg i laxen och låt dra i cirka en timme
  • JAg grovhackade sedan oregano, rosmarin och timjan från vår lilla kryddhylla.

  • grilla laxen indirekt (dela upp briketterna på två sidor i grillen med ett tomrum i mitten, placera laxen ovanför den brikettfria yran. Det ger bra värme och lagom rökighet utan att ligga och bränna rakt ovanför glöden. Ta gärna för vana att grilla större stycken indirekt och det som tar kortare än 20 minuter kan man grilla över glöden)
  • När ett par minuter av grilltiden, totalt tar det cirka 15 minuter för en sida att bli klar, återstår så tryckte jag lätt dit de grovhackade örterna på ovansidan av laxen.
  • Notera att laxen absolut inte behöver eller ska vändas. Vill man äta skinnet så går det bra om det inte bränt för mycket vill säga annars är det knaprigt och smakrikt!
  • Vi serverade laxen med grönsaks- och scampispett.

Glasnudlarna:

  • Följ anvisningarna på paketet för nudlarna och skölj dem väl i kallt vatten efteråt.
  • Koka broccoli och sockerärtorna nästan klara
  • fräs vitkål och lök i olja blanda i nudlarna och ett par droppar sesamolja.
  • När det är nästan klart tillsätt broccolin och sockerärtorna och låt dem bränna med en halv minut.
  • Serverades med kycklingspett

Spetten:

  • 3 kycklingbröst skurna i längdens riktning, cirka 3 bitar per bröst
  • Trä upp dem på grillspett
  • pudra dem rikligt med gurkmeja, paprikapulver och sesamfrön samt salt
  • Häll i olja i pannan, vi använde rapsolja, rätt riklig mängd. Det ska nästan friteras.
  • Lägg i spetten och låt dem puttra klara i oljan. Det går ganska snabbt då de är hyfsat tunna.

Bilder på rätterna finns i tidigare inlägg...

fredag 1 maj 2009

Sen sist...

...(när det nu var) har vi:
  • Ätit Glasnudelwok med sesampanerade kycklingspett



  • Grillat örtmarinerad laxsida med scampi- och grönsaksspett


  • Druckit espresso till en väldigt god panna cottaglass på Nesta i Malmö
  • Ätit fiskpinnar med pulvermos! (fråga mig inte varför)
  • Haft tortelloni på menyn och faktiskt ätit den
  • Sett ett bål
  • Ätit enorma mängder plockmat
  • Druckit kaffe i massor
  • Inte uppdaterat veckomatsedeln i bloggen
  • Inte tränat
  • (frun) ätit "så där" mat på restaurang i Ystad
  • McD
  • Espresso med ljummen kladdkaka på Gräddhyllan i Lund
  • Tänkt tanken på att kanske minska intaget en del... men bara tänkt...
  • Sett Skåne i fint väder varje dag!! Sämre kan man ha det...